Darwinisme en materialisme

De enige reden waarom Darwins theorie nog steeds verdedigd wordt ondanks de duidelijke verwerping door de wetenschap, is vanwege de nauwe band tussen die theorie en het materialisme. Darwin paste de materialistische filosofie toe op de natuurwetenschappen en de verdedigers van deze filosofie, de marxisten waren de eersten onder hen, verdedigen ondanks alles het Darwinisme.

Eén van de beroemdste hedendaagse voorvechters van de evolutietheorie, de bioloog Douglas Futuyma, schreef: “Tezamen met de materialistische theorie van Marx voor de geschiedenis was de evolutietheorie van Darwin een cruciale plank in het platform van het mechanisme en het materialisme.” Dit is een heel duidelijke bevestiging waarom de evolutietheorie zo vreselijk belangrijk was voor zijn verdedigers. (Douglas Futuyma,Ëvolutionary Biology, 2nd ed. Sunderland MA: Sinauer, 1986, p. 3.)

Een andere belangrijke evolutionist, de paleontoloog Stephen J. Gould, zei: “Darwin paste een consistente materialistische filosofie toe op zijn interpretatie van de natuur.”(Alan Woods en Ted Grant, “Marxisme and Darwinisme”, Reason in Revolt: Marxism and modern science, London, 1993) Leon Trotsky tezamen met Lenin, één van de grote denkers achter de Russische communistische revolutie, zei: “De ontdekking van Darwin was de grootste triomf van de dialectiek in het hele veld van de organische materie.” (Alan Woods en Ted Grant, “Marxisme and Darwinisme” London, 1993) Maar de wetenschap heeft laten zien, dat het Darwinisme niet een overwinning voor het materialisme was, maar eerder een teken van het verlies van die filosofie.